• Huurprijzen in de vrije sector zijn op jaarbasis met 7,7 procent gestegen in het vierde kwartaal van 2024, maar de kwartaalontwikkeling is vlak.
  • Het aanbod van huurwoningen in de vrije sector is verder gedaald, signaleert huurplatform Pararius.
  • Particuliere beleggers verkopen op grote schaal huurpanden vanwege strengere wetgeving.
  • Lees ook: Huurprijzen op vrije markt stijgt hard in Rotterdam in slotkwartaal van 2024

Het aanbod van huurwoningen in de vrije sector staat onder druk, maar dat betekent nog niet meteen dat huurprijzen verder stijgen. In het slotkwartaal van 2024 was gemiddeld genomen sprake van een vlakke ontwikkeling vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Dat blijkt uit een kwartaalbericht van huurplatform Pararius.

Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, aldus Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden.

De gemiddelde prijsontwikkeling van huurwoningen laat een dubbel beeld zien in het vierde kwartaal van 2024. Op jaarbasis is weliswaar sprake van een stijging met 7,7 procent van de gemiddelde vierkantemeterprijs, maar op kwartaalbasis is juist sprake van een afvlakking. Dit is te zien in de onderstaande grafiek, waar de donkerblauwe lijn de ontwikkeling van de gemiddelde huurprijs toont.

Volgens Pararius lag de gemiddelde huurprijs in het slotkwartaal van 2024 in de vrije sector op zo'n 1.730 euro per maand betekent. De stijging op jaarbasis verhoogt de financiële druk op huurders, aldus het woningplatform.

Verhuurders eisen vaak een bruto maandinkomen van minstens drie keer de huur. Dit komt neer op 5.191,03 euro per maand en dat maakt de inkomenseis "beduidend" hoger dan het modale inkomen in 2024 van ongeveer 3.666 euro. De inkomenseis beperkt daarmee de toegankelijkheid van de vrije sector huurmarkt, stelt Pararius.

Particuliere beleggers verkopen huurpanden

Pararius wijt de krimp en prijsstijging onder andere aan maatregelen van de overheid om huren betaalbaarder te maken. "Sinds de fiscale hervormingen en invoering van de Wet betaalbare huur, op 1 juli 2024, is de druk op de huurmarkt verder toegenomen. Het ongekend hoge aantal reacties op de goedkopere vrijesectorhuurwoningen toont aan hoe groot de concurrentie tussen huurders is geworden", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Afgelopen kwartaal werd gemiddeld 42 keer gereageerd op een huurhuis in de vrije sector, één keer meer dan een jaar eerder. Het tekort was met name te zien bij huurhuizen tot 1.500 euro per maand.

Door de overheidsmaatregelen besluiten veel verhuurders om een huis te verkopen als het huurcontract afloopt, in plaats van een nieuwe huurder te zoeken. Het woningplatform meldt dat 1.838 huurhuizen in het vierde kwartaal naar de koopmarkt zijn gegaan.

Deze zogenoemde uitpondingen kwamen 83,4 procent vaker voor dan in hetzelfde kwartaal in 2023. In totaal gingen bijna 13.000 huizen van de huurmarkt af.

LEES OOK: Dit verandert er op 1 januari 2025 voor je huis: huren wordt duurder, NHG-grens hoger en meer hypotheek bij loonstijging